måndag 31 januari 2011

Dawkins dundertabbe

Tankesmedjan the Edge återkommer varje år med en ny fråga till utvalda experter. Årets fråga är riktigt intressant: Vilket vetenskapligt koncept skulle förbättra varje människas kognitiva verktygslåda? eller fritt översatt Vilket tankesätt skulle göra alla smartare? Richard Dawkins har ett utmärkt svar: dubbelblindstudier! Inom läkemedelsforskning är det i princip den enda acceptabla vetenskapliga metoden, jag skulle kalla den för den säkraste vägen till objektiva svar vi har. Den kan tillämpas när man ska ta reda på effekten av ett nytt läkemedel. En grupp patienter lottas att få det nya läkemedlet eller sockerpiller, men varken patienten eller doktorn vet vilket. Det hålls hemligt i ett förseglat kuvert som inte öppnas förrän doktorn och patienten har utvärderat effekten. Metoden kräver alltså väldigt speciella omständigheter och kan därför inte tillämpas på exempelvis historia eller idrott. Det ironiska är att den inte heller kan tillämpas på Dawkins hjärtefråga evolution.

Allt Gott!

1 kommentar:

  1. Klockrent Erik! Han får ju naturligtvis hylla dubbelblindstudiers förmåga att randomisera bort den mänskliga egenskapen att tro på det man vill tro på. Men det är dock dråpligt när det inte fungerar i hans egen disciplin där kreationister visst lurar sig själva hela dagarna medan evolutionistiska vetenskapsmän är immuna mot självbedrägeri. Sanningen är att en ateist har en extremt stark motvilja mot en teori som utgår från existensen av en högre makt.
    Att vara helt intellektuellt ärlig mot sig själv är egentligen omöjligt enligt vetenskapsteorin (vi är alla en produkt av vårt paradigm).

    SvaraRadera